| Jejak Si Pari-Pari |

Friday, December 30, 2011

.: Kamarul Farewell Party :.



Dalam dunia ni banyak jenis musim..musim salji, musim panas, musim bunga, musim buah... kalu kat SATO skng ni musim orang angkat kaki lambung.. hihihh.. maksud kudut, musim orang benti keje... Lepas sorang sorang rakan sekerja kudut angkat kaki lambung… uhuhuhu, kali ni tiba giliran Kamarul lak dari shipping group meninggalkan kitorang.. dapat kerja yang lebih baik.. Alhamdulillah.. rezeki jangan di tolak.. so kitorang wat le makan2 sikit as our tradition. [kalu kudut benti tak tau le ader yang tolong arrangekan farewell party atau tak? huhuhu…] Kali ni bertempat kat Restoran House Of Pakeeza Petaling Jaya. SS14 di arrange oleh che zairi. Walau pun hari ni kudut cuti, kudut datang gak ngan jentoi bergandingan bahu gitu.. echeeehh.. actually farewell party ni antara rakan2 terdekat jer.. non official. Tapi ramai gak yang datang termasuk la si EG a.k.a hafiz AF a.k.a Johan raja lawak. Caya la bro.. walau pun ko dah tak jadi president lepaking tp masih sudi ringankan pipi tembam ko datang join kitorang.. tapi sorry tak sempat nak amik gambo si EG sbb time tu kudut ngn jentoi dah nak berangkat pulang selepas bersantap.. hihihi... So sila layan gambar2 siaran tertunda yang ada ni yer...nak lagi banyak leh mintak ngn abg wan sbb dier bawak camera hari tu tp sampai skng tak share2... ihihih...
Pasal makanan.. nasi briani kat house of pakeeza ni mmg best tp rasanyer lagi best kat JM Briyani.. 




Kamarul berposing ngn che zairi.. hihihi

abg wan nyer wife, pie & yati

Syaza & kak Ani.
Keyrol, amy, zira & kudut

Time ni keyrol dah sempat posing.. yang atas tak sempat.. hihih



Friday, December 23, 2011

.:EppY 5th AnniVerSaRy To KuDuT & JenToi:


credit to qberphotography

Terima Kasih….

v      Sempena anniversary kita yang ke 5 ni.. first of all kudut nak ucapkan terima kasih banyak2 kat jentoi sbb selama 5 tahun menjadi suami kudut.. dan 10 tahun sebagai bf kudut..jentoi banyak sabar dan kalu tak sabar pun jentoi banyak mengalah lepas tu..kalu jentoi merajuk pun jentoi sendiri yang memujuk diri sendiri.. kih kih kih.. 
v      Terima kasih jugak sbb masih terpacak depan kudut walau mcm2 dah kudut buat kat jentoi.. walau dah beratus kali kena karate kena silambam kena silat cekak bagai..malah kadang2 terkeluar gak fire ala2 ultraman .. tau2 je lah kan bila orang tengah marah..  lagi pun orang cakap kalu cara theory tak berjaya untuk menasihatkan seseorang.. harus disusuli dengan practical pulak.. itu lah yang sedang kudut praktik kan.. hihihhh.. kudut tau jentoi faham…
v      terima kasih sbb selalu melakukan rutin mengemop lantai umah, mencuci kipas, wat 5S kat dapur dan cuci toilet semata-mata sbb  jentoi tak nak kudut merungut tak larat dan tarik muka masam dan seterusnya tak nak borak2 ngn jentoi masa kita tengok tv.
v      Terima kasih sbb selalu belikan nasi lemak dan kuih muih waktu pagi bila time kudut tak kerja dan kena jaga anak2 seharian kat umah.. walau pun kudut tau.. amat la penat nak naik turun tangga ke tingkat 4 tu semata-mata nak hantar 2 bungkus nasi lemak dan kuih muih. Tapi tang ni kudut tak pasti sama ada jentoi bersusah payah belikan makanan pagi kerana takut kudut penat memasak dan membuatkan kulit tangan kudut ni kasar atau sbb jentoi tak nak anak2 kita kena keracunan makanan atau kebuluran selama 1 hari.. kih kih kih.
v   Terima kasih jugak sebab jentoi masih sudi nak gurau manja nak peluk ketat2 walaupun selalu dibalas dengan penerajang…jentoi kena faham.. bukan kudut saje2 nak terajang.. jentoi pun tau kudut kan dah mandi wangi2 siap nak gi kerja.. jentoi lak busuk masam ngn air liur basi kat pipi, nak sayang2 aper kes? mesti jentoi tak sukakan kalu kawan2 kudut cakap bau air liur basi jentoi lagi kuat dari bau perfume DKNY yang jentoi hadiahkan tu.. kuhik kuhik.
v    Tima kasih juga sbb jentoi sering dengan ikhlas hati mengorek telinga kudut dan anak2 walau pun tiap kali jentoi minta kudut korekkan telinga, picitkan jerawat atau manja2 suh suapkan makan bila tengok kudut suap anak2.. kudut wat don’t know jer.. mcm tak der aper2 yang berlaku.. hihihi…

Tanpa Kamu…

v     tak dapat bayangkan hari2 mendatang dan perjalanan hidup kudut dan anak-anak tanpa jentoi disisi kudut.. walau pun kudut selalu cakap ‘ala.. tak kisah pun awak ader ke tak… ‘ tp tu kat mulut jer.. jentoi pun tau cam ner keadaan kudut kan kalu jentoi balik lambat umah lambat skit..
v      tak dapat bayangkan kalu jentoi tak der cam ner kudut nak bawak anak2 ronda.. main kat taman.. shopping2.. takkan kudut nak bawak dorang naik LRT naik bas kut.. jentoi pun tau kan kudut neh tak gheti. takat dari KL nak balik umah tau le kena naik rapid U81.. yg lain2 hancur.. bak kata jentoi.. kalu kudut kena tinggal kat mana2 tak sure leh balik ke tak.. hhuuuhu
v     Tak dapat bayangkan cam ner kudut nak gi kerja kalu jentoi tak der walau pun skng kudut terpaksa baca ayat kursi start dari umah sampai office sbb takut.. walaupun kudut terpaksa membebel2 sbb jentoi selalu wat break emergency pastu suka cilok saner sini dengan kelajuan 120km/j.. walaupun kudut  asyik tegak mcm tiang bendera kat belakang sbb standby nak buat terjunan bebas in case aper2 kemungkinan terjadi.. walaupun kudut asyik basah kuyup kalu ujan sbb jentoi sorang je ader baju ujan kudut tak der.. huhuhu..tapi kudut tetap sayang jentoi.

Harapanku…
v     harapan kudut.. lepas ni jentoi takkan cakap atau ader niat sebesar hama pun nak tambah cawangan lagi.. huhuhuuh.. atau kudut akan kembali mengganas menggunakan kuasa ultra yang ader secara semula jadi dlm diri kudut neh..atau last choice.. kudut pun tambah spare tyre.. nak?
v     kudut pun harap.. harapan jentoi nak tukar kete E90 tu akan tercapai.. dengan niat nak bawak anak2 dan kudut jalan2 bukan nak melaram depan awek2 lain.
v     Harapan kudut jugak lepas ni jentoi akan jadi lebih peka dan dikurniakan pendengaran yang lebis jelas.. jadi tak perlulah kudut memekikkan suara kudut yang bagai buluh perindu ni beberapa kali walau pun jarak kita tak sampai 5 meter pun..
v     Harapan terakhir kudut.. kita akan bahagia bersama2 membesarkan dua putera kita sampai dorang dah cecah usia 5~7 tahun sebelum jentoi mula meminta2 mengulang2 membuat teka teki untuk jawapan yang sama dengan tujuan utama meminta persetujuan utk mendapatkan adik perempuan yang comel [kalu ikut ghuper mama dorang ler.. hiihih] untuk 2 putera kita ini..

Kudut perlukan jentoi dan sayang jentoi dari dulu, hari ini dan selama2nya.…

.:Haseyama san Farewell Party:.

with Mr. Haseyama


Bermula 03 October 2011 Syarikat SATO tempat kudut berkerja neh telah melakukan penstrukturan semula organisasi dibawahnya dan SATO Corporation selaku syarikat induk akan dikenali sebagai SATO Holding selepas ini. Jadi selain penstrukturan organisasi, berlaku juga perubahan jawatan termasuk la di branch SATO Malaysia ni… Managing Director SATO Malaysia Mr. Hiromichi Yasue pun dah jadi president untuk SATO MECHATRONIC dan jawatan beliau di sini telah diambil alih oleh existing Deputy General Manager SATO Malaysia sebelum ini iaitu Mr. Koichi Uesugi. Selain itu beberapa Japanese staff juga telah kembali ke Japan untuk memegang jawatan yang lebih tinggi di cawangan sana termasuk la Mr. Haseyama yang sebelum ini merupakan Department Chief untuk department International Procurement Centre (IPC) – department kudut le tu.. hihihi. Jadi sebagai tradisi, sekali lagi kita adakan majlis untuk ucap selamat kepada Mr. Haseyama. Kali ni di Kenny Rodger Roaster Amcorp Mall Petaling Jaya. Actually dari PPG tak ramai yang hadir.. Cuma 5 orang jer iaitu kudut, Lin, Kak mimi, Aiman dan GL kitorang Pie. Kak mimi cam biasa tunggang kuda itam dier.. hihihih. Kudut lak terpaksa la menumpang Cipan putih hak milik sementara En. Aiman tak kisah… tapi bukan kudut sorang je yang menumpang yer.. lin ngn pie pun samer.. kih kih kih.. first tu ingat nak tumpang isnpira baru che pie.. sekali dier pun tumpang che aiman tak kisah… so melepas le kitorang nak merasa keempukan kusi baru inspira tu.. hihihi.
Dari shipping group pun Cuma 2 orang jer yang datang iaitu most sporting bos of the year.. Mr. lok & cik Rachel kiter… Cuma GPC member yang ramai skit, maybe sbb Haseyama san pun mmg duduk dalam 1 group ngn dorang… so kehilangan tu akan lebih terasa bagi group mereka. Turut hadir ex-staff PPG & GPC iaitu EG yang makin bam bam dah ala2 hafiz AF dah rambut nyer and his future fiancĂ©, Rika yang memang adorable.… Chan and amin pun turut hadir… so selain dari farewell party majlis ni pun dah mcm gathering place utk IPC ex-staff.Biasa la.. nama pun farewell party so mesti ader hadiahkan? kali ni Vess selaku organizer utk majlis ni belikan 2 tie utk Haseyama san sebagai kenang2an. 
Hadiah kenang-kenangan disampaikan oleh Mr. Lok
Makan? haaa.. bercerita bab makan mmg best.. tau je le KRR nyer makanan mmg banyak… kudut pilih macaroni cheese, fresh salad and fresh fruits.. memang berbaloi makan kat sini.. muffin pun terpaksa kasik kat aiman sbb dah tak leh masuk dah ..terlampau kenyang.. 

kat bawah kudut ader attached 2 gambar makanan dengan model sekali.. hihih.. comelkan depa neh? Ader jugak gambar gadis2 yang fanatic bergambar sebelum dan selepas kenyang... hihihi.. So.. layan…
To Haseyama san.. sayonara … ganbatte kudasai..

Aiman tak kisah & Wong SS...tak sabar menunggu untuk santap
Lin with me
x sah kalu tak der banyak gambo.. hihihi

Wednesday, December 21, 2011

.:Kisah Si Comel Polkadot :.


Usaha itu tangga kejayaan.. hihihi.. akhirnya dapat jugak kudut hasilkan polkadot yang gebus...dan kurang kemanisan nyer.. tp masa first nak bancuh tu mmg excited giler lagi2 mikhaeyl dah tak sabar2 duk bertanya 'mama nak buat kek bday adam ke?' hihihi...tp bila dah time menunggu nak mengukus tu.. nak dot2 kat atas tu yang buat kudut rasa... mcm mana ler orang yang jual apam ni sampai beribu2 pcs tu? kalu kudut nak nyer patah tulang belakang ni ha.. lagi2 bila tengok jentoi ngn anak2 dah baeekkk nyer layan lena.. maksud nyer mmg kudut ni mmg boleh promote dan jual dari supplier jer.. nak buat sendiri 'TAK MUNGKIN'... penat der..
Ni polkadot yang kudut buat masa family kudut nak datang dari Terengganu hari tu.. hihihi.. 1 adunan boleh dapat dlm 80pcs... dah le tu guna sukatan cawan lak tu sbb tak der alat penimbang. Susu lak ganti ngan susu strawberry kasik wangi semerbak tu naik..Ada saper2 nak order boleh jer.. tp bukan kudut la buat tapi kawan kudut yang mmg berniaga apam ni... 




Monday, December 19, 2011

JUJUR LA KAMU SEBELUM KAMU DI JAHIT JELUJUR..


Bila berbicara tentang jujur atau dengan kata lebih manis kejujuran.. ramai yg tersenyum sinis.. ada lagi ke manusia yg jujur pada zaman ni? tak kira la jujur dalam apa perkara pun..dengar mcm senang tp hakikatnya memang sukar bukan untuk berlaku jujur..? mungkin tak ada nama khas untuk manusia yang tak jujur ni… pernah korang dengar perkataan pentak jujur? try le cari.. sure tak jumpa kecuali dalam entry neh.. hhihih.. sbb kalu korang nak tau orang yang tak jujur ni ader nama glemer lain yang langsung tak berkaitan dgn perkataan J.U.J.U.R iaitu.. PENIPU!!! KAKI KENCING...hambek ko.. sure korang hangingkan kalu orang sound korang dengan nama2 tu?
Dalam dunia ni mcm2 jenis spicies tak jujur yang wujud. Ada sahabat yg tidak jujur dengan sahabat sendiri, ada suami tidak jujur dengan isteri...bukan suami jer, tak kurang juga isteri yg tidak jujur dengan suami.. Malah ada jugak manusia yg tidak jujur pada diri sendiri. Pernah dengar kisah sahabat merampas kekasih sahabat sendiri? pernah dengar kisah pekerja songlap duit bos? pernah dengar suami atau isteri curang bermain kayu tiga kat belakang pasangan.. dan pernah dengar rakan sekerja menikam rakan kerja lain dari belakang untuk kipas bos… kisah mcm tu dah jadi darah daging dalam intisari dunia.. dan semua pasti akan terkena tempiasnya.. sekurang2nya sekali seumur hidup…ngeh ngeh ngeh.. tapi apa pula komen anda andai anda aKudutik menjadi mangsa kepada ketidak jujuran rakan2 pasangan dan manusia disekeliling anda? mesti fed up kan? pasti kita tertanya2 apa lah agaknya silap kita hingga orang tu sanggup tikam kita dari belakang.. bak kata orang susu dibalas tuba.. madu di balas racun... acheeeh.. banyak le pulak perumpamaan dalam entry kali neh… 
tahu kah kami apa risiko dan kesan kepada ketidak jujuran seseorang.. ? banyak kesan buruk dari baik nyer… contoh? erm.. orang akan hilang hormat pada kita..rumah tangga boleh hancur… boleh kena buang kerja… boleh hilang sahabat…boleh masuk penjara.. silap2 boleh jadi mangsa bunuh..huhuhu serammmm!! jangan main2 dengan manusia zaman sekarang.. apa pun boleh jadi. Parang jual lelong je sekarang.. aper lagi asid.. cuka getah..semua senang diperolehi.. hanya dihujung jari je, Hhihihi..so mau cuba ker? Nak rasa cam ner rasa kena tetak.. atau keperitan saat daging disiat2 asid? mmg seram tahap tenuk bila bayangkan.. minta jauh!
Mungkin bagi kita tak jujur skit2 tu biasa la.. tipu sunat.. tp bagi orang yg kena tipu atau yg terpedaya tu mungkin pemikiran dorang lain.. dendam mereka mungkin sukar padam.. silap2 org yg anda tak jujur padanya tu pembunuh atau ader masalah mental? masa tu sendirik mau ingat ler.. so jangan amalkan sangat sikap tak jujur neh.. sekali mungkin la orang boleh maafkan, tp kalau kerap kali dan tak pernah menghargai kemaafan yg orang berikan… ingat la lambat laung anda akan menyesal tak sudah. PERCAYA LA!!! di ulangi.. PERCAYA LA!!! wink!wink!!
Mulai sekarang belajar la untuk menjadi manusia yg lebih jujur, belajar bagaimana ingin menjadikan proses utk jujur tu lebih mudah.. bukan sahaja kepada manusia disekeliling kita but also learn how to being true to your deep self [mmg kronik le tu kalu pada diri sendiri pun nak menipu bagai]. Kudut percaya ia amat sukar and needs to be handled with intelligence and skill. Tapi kalu kita percaya kita boleh Insyaa Allah segalanya akan di permudahkan lagi2 perkara yg baik2 neh… dan rasanya tak susah pun untuk berlaku jujur seandainya kita tak melakukan apa-apa kesilapan atau kesalahan.. percaya tak kalu Kudut cakap kebanyakan orang yang tak jujur ni jadi mcm tu sbb dorang buat salah dan tak nak orang tau.. nak tutup lubang le pendek kata.. so dorang start mereka2 sesuatu ceritera agar kesilapan mereka tidak dapat di hidu.. bila sekali dorang tak jujur dan orang percaya.. mula la perangai menjadi2.. kejab2 nak menipu kejab2 nak kelentong.. kalu orang cop mat penip dorang marah..tapi manusia jenis tak jujur neh biasanya dia sendiri sukar nak percaya dengan orang lain sbb dier pasti selalu syak orang lain pun mcm dier gak jenis tak jujur.. masalahkan?
So sebelum masalah kian merebak berkudis buta bagai.. cuba kekang diri kita dari menipu dari berlaku tidak jujur pada insan lain.. tak ada kebaikan jangka masa panjang pun jadi manusia tak jujur neh.. hilang kepercayaan dan hilang rasa hormat kawan2 dan ahli keluarga ader ler.. so sempena tahun baru yang akan menjelma tak lama lagi.. berikhrar le untuk jujur pada keluarga, rakan2.. sesama manusia dan diri sendiri.. tak rugi pun der...

Thursday, December 15, 2011

.: Cinta Itu Kian Pudar.. :.

credit to Google..


Kudut Bukan Pakar Dalam Cinta, tapi sentiasa belajar untuk mengenal cinta. Bila sebut tentang cinta pasti yang indah-indah sahaja terbayang di mata. But... always remember life isn't always a bed of roses... sometimes life can be a field of thorns... http://dieyana.fotopages.com/images/smilies/rolleyes.gif Dan hari ni saat Kudut merenung tentang cinta.. menafsir diri dari hakikat yang berlaku di sekeliling Kudut  sekarang neh.. terasa ingin berkongsi sesuatu yang mungkin tak enak di dengar namun tak mustahil akan menimpa CINTA kita. bagi Kudut "love is definitely fading if this starts to happen.."

Komunikasi Yang Semakin Kurang...
Kalau dulu… Tiap kali jumpa berebut-rebut nak bercerita, sampai terpijak tahi cicak pun nak bagitau.. bertapa sharing is caring nyer.. huhuh..tak cukup ngan tu, call 2 jam sekali,sms tak putus-putus…Hantar email lagi…update status FB tiap 5 minit..punch card melalui foresquare pun ader…
Tapi sekarang…. Masing-masing pakat malas nak bukak mulut.. dalam otak “ala… tak yah ler bagitau, bukan penting pun….” Sampai resign dari tempat kerja sbb dapat kerja baru pun tak bg tau.. last bila pasangan dapat tau ayat cover line yang tak masuk akal… “oh.. saya tak bagi tau awak yer.. luper la tu”

Perang Teluk 24 Jam
Kalau dulu… Apa yang nak cakap tu semua bertapis… lubang tapisan tu lagi halus dari lubang tapisan teh tarik mamak. Kalau silap terkasar sikit pun tak kisah… ala… gurau2 manja jer tu… dier tak sengaja..
Tapi sekarang…. Asal keluar je ayat.. semua rasa menyakitkan hati…buat panas hati.. cakap slow pun di tuduh menengking.. apa kes? yang sorang maksud lain, lain pulak yang ditafsir yang sorang lagi… muka tak pernah manis… mata asyik nak terbeliak… ghentikan ler…

Spare Tyre
Bila kecurangan bermaharajalela.. bukan mudah nak kemudikan balik percintaan tu, dalam telefon si awek… nama rosli tukar roslina… dalam pak we nyer fone lak nama Martini jadi Mr. Martin. Elok sangat le tu… dua dua pun tak setia… depan pasangan ada 1 BB jer.. kat dlm bonet kete mcm2 jenis tepon..dah mcm kedai jual tepon.. 1 awek 1 sim kad lagi.. kelas ko meon.. so tunggu apa lagi, angkat kaki lambung jer ler… nak tunggu wat per manusia mcm tu.. .

Tak Jujur & Kaki Kelentong
Kepercayaan.. kejujuran dan kesetiaan adalah landasan sebuah hubungan yang bahagia dan kekal.. Tapi, mesti kita boleh fikir sendiri… tiap kali call “sorry yang… mak I ni mintak cat kan rumah” anda memang tau rumah dia Cuma kat Bangsar, tapi bila friend finder… Nah! 012 XXXXXXX near Damansara Up Town… aper kes lak tu?

Bosan 
Dulu dia ler permata… jantung hati.. mata tak nak lekang dari wajah kekasih hati, cantik le sangat walau pun tak jauh beza sangat dengan klit durian... masa kerja kalau boleh nak tampal gambar dia kat bijik mata… tapi sekarang? Bukan ajer muka, kalau boleh bayang pun tak nak pandang, ader je benda yang menyakitkan mata.. gincu merah sangat ler, bulu idung terkeluarlah..Kalau dulu keluar sampai 4~5 pagi pun still segar bugar, tapi sekarang? Asal keluar, bawak lepak kat mamak sebelah rumah.. tak der tempat lain...pastu duduk kejab muka dah sangap… mata asyik layan FB kat fone.. wifi free le katakan... mamak tu pun dah kena virus bosan tengok korang yang datang dengan muka bosan bersama dengan pasangan yang satu spisis “MAMA BOSAN”

Mengelak
Dulu kalau boleh nak berkepit jer, sanggup ponteng kerja semata-mata nak gi dating.. tapi skang? Waktu kerja habis kul 5, tapi bagi tau ot sampai kul 10, banyak kerja nak siapkan… call handset asyik cakap bateri kong…kong… king kong… Tapi bila call ofc….saper yang angkat? Pak guard ler…. “ Saper keje malam-malam kat ofc ni selain guard macam saya… hantu ader ler kut cik kak”

Benci 
Kemuncak perjalan cinta… kiranya dah sampai ke liang dah… Biasanya benci ni wujud ada banyak sebab… tapi yang paling kuat kerana wujudnya orang ke tiga.. dan orang ke tiga tu wujud kerana sifat kita sendiri yang tak pernah bersyukur dengan apa yang kita ada…. SIFAT MANUSIA, SELALU INGINKAN YANG TERBAIK DAN TAK PERNAH PUAS DENGAN APA YANG TELAH DI MILIKI WALAU DIRI PENUH KEKURANGAN . Tapi bila insan yang baru tidak dapat menandingi kebaikan insan yang lama baru kita menyesal… tapi menyesal kemudian apa gunanya…

"Jangan ada orang ke-3 dalam hubungan kita, Insya Allah Hubungan akan berkekalan.." 
Biasalah.. orang yang baru kita kenal pasti nampak semua baik… menepati citarasa..outstanding… tapi dulu korang pilih pasangan korang pun sure sbb dorang pun ader ciri2 tu kan? So sekarang aper jadi? Oleh itu percaya la..dunia ni bulat… berapa kali korang tukar pasangan pun last2 mesti terarah kearah “MAMA BOSAN” jugak..so saper2 yang ader rasa nak cari baru tu.. tengok balik hari2 yang lalu… masa mula2 kita kenal kekasih kita… dia juga paling baik dan paling istimewa…paling comel dan manja..  kalau tak masakan kita pilih dia….pasti adersbb mengapa pasangan kita kian berubah.. fikir dan selidik.. tengok diri kita di cermin.. maybe mereka berubah kerana kita.. jadi bersyukur dan terimalah dia seadanya… tak ada kekasih yang tak sayang kekasih, jangan ikut nafsu sbb bila time menyesal.. nafsu tu takkan rasa sakit , kite jer yang tunggang terbalik… tersiksa… derita..merana..Ader aku kesah? lantak ko le jah...





Sunday, December 11, 2011

.: Hari Keputeraan DYMM Sultan Selangor Ke-66 … DAULAT TUANKU!!! :.


Merangkap sembah dan ucapan tahniah sempena hari keputeraan DYMM Sultan Selangor DULI YANG MAHA MULIA SULTAN SHARAFUDDIN IDRIS SHAH ALHAJ IBNI ALMARHUM SULTAN SALAHUDDIN ABDUL AZIZ SHAH ALHAJ dan tahun ini merupakan tahun ke 10 baginda memerintah Selangor. Daulat Tuanku. Semoga Allah lanjutkan usia baginda. [photo credit to Google]



Dan hari ini juga merupakan cuti hujung minggu merangkap cuti keputeraan DYMM Sultan Selangor. Mcm hujung2 minggu yang lepas Kudut & family mati kutu tak tau mana nak pergi… seb baik la Jentoi hadir membawa sinar.. echeh…!!! “Jom bawak anak2 shopping…” apa lagi..dalam malas nak bangun pagi2 time cuti neh.. dengan pantas kudut bersiap kalahkan jentoi ngn anak2.. hik! Sebenarnya kalu nak pi mana2 pun mmg kudut yang bersiap dulu sbb jentoi cakap kudut makan hari nak bersiap hhahaha…nama pum pompuan der..
So tempat pertama yang kitorang tuju… kedai spare part.. shopping untuk Mr. WUJ dier dulu..erk!!! 4 absorber jadi target utama… adeh…seb baik Cuma booking je dulu tak tukar terus kalu tak bersawang le nak kena tunggu repair kete tu..  penantian tu satu penyiksaan der.. lagi2 kalu bab repair kete… sanggup duk umah melepak tengok tv dari jadi penunggu bengkel.
Destinasi ke dua… cari games untuk Mr. Adam Mikhaeyl. Akhirnya dier dapat aper yang dihajati… tapi skng PS2 lagi murah dari PSP.. aper kes? Ish!!! Dah dapat aper yang di idam-idamkan adam dah jadi gamer tegar.. jalan pun nak kena pimpin mcm orang buta.. aper tak nyer mata tak lepas dari screen.. tp kira ok la.. suh benti dier benti.. tak der le dier nak usik adik dier kejar saner sini.. tak sia2 beli game utk dier..

Bila dah dapat barang yang dihajati.. makan pun tak lalu... tenat!

Destinasi ke2.. SOGO.. wallaweh.. penuh ngan orang ramai kat bahagian promosi di tingkat bawah sampai kudut yang sekudut neh pun tak leh nak celah masuk lama2.. lemas.. naik tingkat 4.. cari baju adam ngn aqiel.. rambang mata tengok semua sales 10~70%.. capai seluar sehelai sorang.. baju 2 helai sorang.. kasut sepasang sorang.. jeles..jeles.. kasut mama dorang pun tak semahal kasut dorang tau.. papa ni mmg pilih kasih ler.. tapi seyes.. mmg murah2 pakaian kanak2.. [tp bahagian kasut adidas tak de sales..huhuhu].. baju Jeep sampai 70% tak sebut lagi Seed, Miki, Kiko.. tapi semua seluar maintain mahal..kalu sales pun 10~20% jer, t-shirt le yang mmg murah, boleh main capai jer..
Sonot nyer aqiel pilih kasut... adam kira menyerah jer ..asyik ngn games
first time beli kasut tak samer.. saiz tak der...yang purple aqiel punyer yang putih abg punyer
sepersalinan putih utk adam sepersalinan purple utk aqiel dan baju Soda kelabu sehelai sorang..cukup!
Then turun tingkat 1… time untuk kudut lak… tawaf satu pusingan satu happer pun tak beli.. tu masalah kudut.. tak berkenan.. cukup memilih.. lagi pun banyak blouse ala2 office nyer uniform.. wey!!! Kudut tak suker pakai blouse le.. kudut suka t-shirt jer.. kalu kasik dress ke baju ala2 korean tu ke.. yang tu boleh sarung.. blouse formal neh kudut tolak tepi. Last turun tingkat bawah.. hihihi.. last memandangkan kudut ni mmg isteri yang baik dan tak nak mengecewakan jentoi yang menangis2 nak belanja kudut hari ni [iyo ker?] kudut sambar 1 set DKNY delicious pink.. lagi pun Miracle – Lancome kudut dah tinggal gerimis2 halus je .. hihihi.. TQ dear..
Giliran kudut lak dapat habuan... i like!!!
Then gi breakfast merangkap lunch kat restoran lotus area sogo tu ..pas makan terus hilang arah lagi nak pi mana.. dari KL Jentoi bawa ke Shah Alam then ke Klang.. tak ader aper2 pun yang menarik..nak ke jusco bukit raja dah boring asyik pi saner jer. jentoi masuk shah alam balik nak lepak stadium lagi pun adam aqiel dah tido lena.. tp sampai saner orang pun tak ramai lagi kat stadium shah alam nengok go kart.. Alih arah lagi dari Shah ALam ke Mutiara Damansara nyer Giant.. hihhihi.. Cari barang dapur skit.. esokkan cuti lagi so kena penuhkan peti ice ngan ice cream, vitagen, Calcium, chocolate dan makanan sejuk beku.. sbb anak2 kudut neh siang2 susah nak makan nasi.. nak kena sogok ngn makanan2 kegemaran dorang.. nanti dorang pun jadi kurus kering mcm mama dorang gak…lepas melayan kerenah dorang kat dalam Giant tu.. singgah jab kat playhouse yang ader kat situ.. sementara jentoi melayan dorang kat situ kudut ke Guardian bersebelahan.. top up make up yg dah hampir kering dalam simpanan. Hampir 15 minit kat dalam tu kudut tersengeh2 kuar bwk 1 lipgloss 1 eyeshadow..
 
3 makhluk yang happy setelah di sponsor..
jentoi yang 'kurus' poket nyer setelah men'sponsor' tq dear...
Last before tamatkan xtvt hari ni kitorang gi mkn kat Restoran Irfan Sungai Buluh.. Tak jauh dari rumah pun sebenarnyer.. ok la makanan kat saner not bad. First time cuba dan makanan mmg menepati citarasa lidah kudut dan jentoi dan harga pun mmg berpatutan.. tu je kisah utk hari ni… lain kali kalu rajin kudut update lagi.. tata.. Assalamualaikum semua… 

Saturday, December 10, 2011

.:Prince Charming Di Pandangan Si Hawa:.

Bukan lelaki je yang mengimpikan wanita idaman yang mempunyai ciri-ciri terbaik.. kami kaum hawa pun ader impian untuk berdampingan dengan prince charming  yang terbaik, yang boleh dibawa ke mana-mana, yang mampu bergaul dengan semua lapisan masyarakat. For sure kitorang tak nak kena kutuk bawak teman tak gheti nak hormat orang lain.. tak sensetip ngn persekitaran.. lagi2 kalu bawak teman yang diam macam tiang gol.. membatu tak tau aper nak borak… di listkan antara cirri-ciri prince charming yang didambakan wanita.. hihihih

Kemas
Bak kata orang tak hensem macam Fahrin Ahmad pun tak per, tak sweet mcm shah rukh khan pun boley terima, tak cute mcm Rain dalam full house tu pun still can consider.. janji tak le sakit sangat mata memandang. Bukan diperkatakan mengenai wajah tapi penampilan. Biar la Nampak kemas dan segak. Jangan sampai Nampak selekeh. Jeans ngn T-shirt pun kalu pandai digayakan sure Nampak menarik. Even korang mat repmpit tegar pun time kuar jumpa awek jangan le pakai jeans koyak rabak.. pakai T-shirt kena Clorox bagai.. tang muka tu berjinak2 le dengan barang penjagaan wajah kalu kulit muka kamu dikategorikan sebagai kulit bulan. Jangan pulak nanti tak ada orang nak dekat korang nak salahkan takdir sbb tak der jodoh.

Yakin
Nak jugak kena yakin dengan diri sendiri. Dari segi penampilan dan percakapan. Tak ada wanita yang sukakan lelaki yang tak pandai nak buat keputusan dan tak yakin dengan apa yang dia buat. Asyik-asyik mengikut je aper yang dicadangkan tanpa sebarang bantahan atau cadangan lain.. boring der.. biasanya bila lelaki ni bagi idea2 yang bagus dan penuh yakin.. kita sebagai wanita mesti rasa keyakinan kita bertambah bila berdampingan dengannya.

Beriman
Yang ni merupakan ciri utama yang perlu ada dalam diri seorang prince charming. BIla keimanan tu ader semua yang lain akan automatic and naturally jadi elok.Keimanan tu yang menjadi kubu pada jiwa insan dari melakukan sesuatu yang dilarangNya. Sifat kepimpinan pun tanpa sedar akan wujud dalam diri seseorang lelaki tu dan sebagai wanita pasti rasa lebih yakin untuk mendampingi. Pasti sebagai wanita tak nak time jumpa mak bapak nanti ayah suh bf jadi imam ker.. tanyer aper2 pasal agama ker.. lelaki yang dianggap prince charming tu mati kutu dan tersengeh2 mcm kerang jer.. lagi pun takkan nak lelaki yang tak amalkan agama dengan baik jadi bapa pada anak2 nanti.. ?                                            

Bijak
Bijak kat sini bukan bijak menipu yer.. kalu kaki belit, bijak lepaskan diri tu semua mmg awal2 kaum hawa akan tolak.. bijak kat sini merupakan bijak akal dan bijak bawak diri. Jadila lelaki yang berilmu.. tahu perkembangan semasa.. tahu ilmu agama..ia satu bonus untuk memikat hati wanita dan insan disekeliling mereka. Dorang mesti bangga kalu kengkawan dorang puji yang bf dorang ni mmg pandai dan up-to-date. Boleh bawak diri dalam aper jenis keadaan dan boleh borak ngn saper2 pun dari kanak2 sampai ke pangkat datuk..

Budi Pekerti
Jangan jadi kurang ajar.. jangan pandang insan lain sebelah mata walaupun kamu lagi bagus dan kaya raya dari mereka. Hormati mereka dan semua makhluk. Harus sopan bila berbicara dan juga tingkah laku. JAngan nak maki hamun orang suka suki.. yang memandu pun kalu ader yang tak kena tak yah nak angkat2 isyarat F**K kat orang… terkena orang tu gangster.. kena kerat 18 korang nanti…Sopan bukan bererti ‘sotong’.  Percayala.. walau pun skng ni zaman moden, semua ibu bapa pasti memilih lelaki yang berbudi pekerti untuk anak perempuan mereka.. rupa letak belakang.

Setia
Kesetiaan pasti menjadi ciri-ciri wajib yang dicari wanita. Makan hati der kalu kamu asyik kantoi ader ppuan lain.. sim kad 1 perempuan 1 sim kad. Malam2 fone asyik off. Hari minggu asyik ader kerja padahal overtime ngn ppuan lain. PErcaya la.. kalu kamu setia, tiada insan ketiga.. Insya Allah hubungan kamu akan bertahan lama dan terus harmoni kerana kebanyakan wanita boleh menerima keburukan lain yang dilakukan oleh teman lelaki mereka kecuali “ADA BETINA LAIN!” So to all guys out there.. tolong la setia.. kamu pun mesti tak rela dapat gf yang suka pasang spare tyre kan? Kamu akan rasa.. tak guna sangat ke aku ni sampai dier ader spare tyre? Samer la jugak yang akan ppuan akan rasa kalu kamu layan dorang mcm tu…

Jujur
Ni pun penting.. jujur.. please jujur.. jangan kamu tengah terkinja2 clubbing.. korang cakap ader kiamulai. Jangan kamu kat kedah umah mak we baru kamu cakap kat johor balik kampong.. der.. skng semua boleh friend finder tau.. so tentang lokasi jangan nak menipu… Dan pada lelaki yang dah kawin tu jujur la kamu dah kawin.. jangan berlagak mcm orang bujang padahal dalam kete penuh pampers… kalu awal2 kamu dah tak jujur.. bila hubungan dah makin jauh… tak tau ler mana lagi pembelit kamu atau ular… 

Monday, November 28, 2011

.: MPH Carnival 2011 @ Mid Valley:.


Hari tu dah kasik info pasal Karangkraf nyer Fiesta buku.. hari ni masih berkait dengan bahan bacaan menjana ilmu gak.. kali ni sempena ulangtahun MPH yang ke 105 tahun, MPH lak wat carnival kat Mid Valley Exhibition Centre dari 8~12 December 2011. Rasanya dah banyak billboard yang iklankan carnival neh di sepanjang jalan.. so time drive tu ce jenguk2 kiri kanan sure nampak...aper lagi.. pakat2 tulis kat calendar, karang terlepas lak.. jangan bimbang.. saper2 yang kerja tu balik kerja pun boleh datang sbb carnival ni akan start dari jam 10 pagi hingga 10 malam... jadi ader masa yang cukup untuk terjah. Kalu malas nak tawaf cari parking.. naik jer komuter atau kenderaan awam lain.
Kali ni bukan takat buku jer yang akan kamu semua jumpa..ader jugak toys, games and back-to-school items. Ada 3 hall kat mid valley exhibition tu yang akan digunakan.. 1 hall untuk zone buku dan majalah, 1 hall untuk zone kanak2 dan pendidikan dan last hall untuk back to school zone.. sure banyak pilihan punyer... Jumpa di saner yer...tata!!!

Thursday, November 24, 2011

.: Baby KIKO Warehouse Clearance :.

Berita baik untuk semua ibu bapa.. dan semestinya adik2 comel... awal bulan December nanti Baby KIKO akan mengadakan Warehouse Sale  di Puchong... [harap tak se pack waktu pergi Warehouse Clearance PADINI hari tu.. ] So memandangkan 1~4hb December tu poket semua masih penuh ngan duit gaji.. rasanya ramai le yang akan berpusu-pusu ke Warehouse Clearance ni... Cuma ingat satu. time bershopping tu jaga barang peribadi elok2 nanti jadi mangsa individu2 yang tak berhati perut.. pastu ikut arahan jangan bertolak2 cam budak sekolah... mesti semua orang dapat masuk.. tapi dinasihatkan tak payah le bawak anak-anak kecil.. amik saiz baju dorang jer.. nanti dah bershopping rebut2 baju anak thah kemana shopping tah kemana.. dari nak happy datang citer lain pulak... satu hal lagi... Tak nak cakap banyak semua dah besar2 dah pandai fikir baik buruk.. nak alamat refer kat bawah yer.. chow!!

Monday, November 21, 2011

.: Malaysia BERJAYA !!! Pingat emas untuk Malaysia!!!!!!!!!:.

Gooooaaallllll!!! semangat benor kudut menjerit time Harimau Malaya jaringkan goal untuk Malaysia tadi... Jentoi pun siap lambung2 si Adam lagi.... Aqiel lak terkepil2 mata tengok mama papa terover happy. Padahal dua2 makhluk bernama Kudut dan Jentoi ni sebenarnya bukan minat bola pun... tp bila Negara sendiri yang lawan negara jiran.. rasa semangat patriotic tu tiba2 menyala.. lagi2 bila first2 bukak time team negara semangat nyanyi lagu kebangsaan. makhluk2 negara jiran duk terjerit2 mcm tengok concert. Tak ada rasa langsung nak hormat lagu kebangsaan orang lain.. that's why I'm proud to be Malaysian...  dan rasa semangat nak tengok Malaysia tundukkan Indonesia kian membuak2.. nak tengok reaksi makhluk2 tu time sekali lagi lagu Kebangsaan Malaysia berkumandang time terima pingat emas.. [tapi gheti bahasa ke dorang neh?
pic from Google : Tunggak terbaik Malaysia.
Kalu kita yang hanya terjerit2 sokong Malaysia bila ada siaran langsung kat TV jer neh pun dah tak senang duduk bila bola duk bersiar2 depan gawang goal, apakan pulak jurulatih Malaysia Ong Kim Swee .. kalu Kudut jadi dier le agak nyer sure asyik dalam toilet jer.. tak pun kejab2 sawan kejab2 sawan.. tak sanggup nak nengok.. lomah jantung den ne ha.. 
Tapi yang best nyer.. bila Malaysia dapat je goal tadi terus status kat FB tu penuh ngan goal!!! goal!! goal!!! semua orang post benda yang sama... area rumah kudut neh pun bergema GOAL!!! dari tiap ceruk.. betapa happy nyer rakyat Malaysia. Kudut rasa kalu kumpul 1 Malaysia ni time tu.. boleh pecah semua mentol lampu kat Malaysia neh rasanya.. Tapi yang lagi best bila malam ni rasanya nasib banyak berpihak pada Malaysia.. dapat pengadil pun cam best jer banyak kali Malaysia dapat kelebihan... dah bertambah2 best melihatan kehebatan Apex menangkap bola... [bangga yer cik dalia teck..hihhih]..juga kawalan mantap Zubir...Badrol...Yong... dan pemain2 lain yang masing2 bagi sumbangan yang memang patut diberi pujian tahap gaban.. 
Dan untuk pasukan indonesia... permainan mereka pun memang bagus.. tp penuh dengan lakonan... dan paling buat kudut tergelak lakonan Ferdinan S. yang akhirnyer makan diri sendiri.. kena sipi2 montot pemain Malaysia pun boleh meringkuk mcm udang kena panggang... power giler tu montot pemain malaysia tuh.. kih kih kih.. dan last dier dapat hadiah percuma warna kuning... alhamdulillah....
_____________________________________________________________


Akhirnya Malaysia menang dengan izin yang maha kuasa.. tp si Fakri pulak jadi mangsa cacian makian.. adoyaiii!!!! kenapa nak menci2 neh... nak ngutuk2 ni? mmg dier nampak lemah semacam..selalu terlepas peluang.. tp try bayangkan korang duk kat tempat dier cam ner agak nyer performance anda..[tu sbb korang tak pernah wakil negara] ala main lawan skul lawan company boleh la nampak bagus skit.. tu pun berapa banyak goal le agak nyer korang jaring dalam tahun ni... tak suka la bila dorang dah menang ni nak ngutuk2 pemain malaysia lagi... dorang dah buat yang terbaik... penat wo dorang main lama2...korang hado? ghentikan ler..  






permain malaysia memang terbaik!!! Negaraku memang terbaik!!! KITA BUKTI KITA BERJAYA!!!!

PROUD TO BE MALAYSIAN!!!

Saturday, November 19, 2011

.: Adam Mikhaeyl Turn 4 :.


Dah besar ghuper nyer anak mama neh.. hari ni genab sudah usia adam 4 tahun… tapi kemanjaan dier kadangkala lebey lebey dari adik dier sendiri.. sambutan? nothing special pun.. sbb nak tunggu mak ngn bibi dier satu family datang sini next week baru nak celebrate.. tapi untuk hari ni sempat le jentoi belikan 3 slices Tiramisu cake dari Secret Recipes…beli banyak2 pun bukan habis pun kitorang makan.. semua tak berapa suka sangat dengan kek neh kecuali kudut.. tu sbb jentoi belikan tiramisu sebab kudut suka kek neh ..hihihi [mcm birthday kudut lak]… apa2 pun janji adam happy sbb dapat tiup lilin.. akhirnya tercapai jugak hasrat dier.. dah hampir sebulan dier duk tanyer ‘mama.. lambat lagi ker birthday adam?’ asal kudut wat kuih jer.. mesti dier tanyer ‘ni mama wat kek untuk birthday adam yer?’ huhuhuh..nampakkan betapa excited nyer adam nak sambut birthday dier. Selain kek ni kudut sediakan jugak goodies untuk kawan-kawan adam. 

aqiel tumpang sekaki..
goodies untuk kawan2 adam
simple..for 4 of us..


Selain tu dier pun dah lama duk tanyer bila nak cat bilik permainan dier tu.. so semalam Jentoi dan Kudut dah cat kan bilik yang penuh ngan segala mcm permainan milik adam dan aqiel tu dengan tema ben-10… kaler ijau.. skng tengah usha sticker untuk wall.. BEN-10.  Saper2 ader idea mana nak cari benda alah neh?
Dalam jam 8 malam, kitorang kuar makan2 kat Pha-pha Tomyam Gombak.. kasik adam makan udang banyak2. Tak tau kenapa semenjak dua menjak neh asal makan jer sure adam order udang.. sedap sangat ker? ish!! Tapi nak banding dulu ngn skng dah banyak beza dah Pha pha Tomyam neh.. dah tak se ummphh!! dulu dah masakan dier.. biasa2 jer… tp masih boleh diterima lidah ler.. dulu cukup suka order ayam pandan dier ngn tomyam.. skng dua2 menu tu dah tak standing dulu2 lagi.. dah tukar tukang masak kut.. ?
@ Pha pha tomyam gombak
After makan dalam jam 11 malam jumpa my best friend yang turun dari kuching kat danau kota… ckeen… dah lama dah tak jumpa dier.. dier makin bam bam kudut lak makin ring ring.. ish!!! Kat Danau Kota pun hujan renyai2 jer.. so lepak kat kedai mamak Al-Malik jer.. Adam dah lena diulit intan dah kat dalam kete.. tinggal aqiel jer tu pun tak tau aper ke hal hyper active semacam dier malam ni.. terlebey guler kut? hihihi. Frust gak dah sampai Danau Kota neh tak leh nak shopping mopping… huuhu.. tapi tak per tunggu mak sampai nanti datang lagi.. hihihi

Wednesday, November 16, 2011

Jom Ke FIESTA BUKU!


Rasanya dah lama sangat kudut tak amik port pasal pesta buku neh.. kuar je dari sekolah menengah kudut dan pesta buku mcm dah terpisah jauh.. bahan2 penulisan pun skng terlalu jarang kudut beli… surat khabar skng kat online pun boleh dapat… so baca je le kat PC.. rasanya berita kat blog lagi laju update dari gi beli surat khabar kat kedai.. Dulu time muda remaja suka gak baca novel.. menangis sorang2 tangkap leleh..layan jiwa sorang2 malah kudut pernah wat cerpen dan novel sendiri sbb terlalu banyak sangat baca novel.. tp skng nak karang satu ayat pun dah buntu tahap cipan. bakat yang tajam kejab hari tu dah tumpul berkarat dah la ni.. ish! ish! ish!  Kalu tak mesti novel kudut dah leh wat filem mcm Ombak Rindu ngn Lagenda Budak Setan. Skang  kan dah jadi trend producer amik novel wat filem.. [berangan ye ko kudut]..
Sebenarnya entry kali ni kudut nak announce satu pesta buku yang akan diadakan Karangkraf  bermula 2 hingga 4 Disember 2011. Aper lagi.. kepada semua member yang minat sangat ngan novel2 keluaran alaf 21  boleh la amik peluang ni datang borang. Wat koleksi.. majalah2 dorang pun ader sekali.. pada akak2 dan makcik2 yang nak resepi2 menarik tu boleh le dapat kan RASA.. pada adik2 remaja tu boleh le beli REMAJA… pada akak2 cantik manis yang nak kawin dah tu.. PENGANTIN pasti memberi inspirasi untuk anda.. echeh!! So, kudut tak nak cakap lebey2.. saper berminat boleh la datang.. detail mengenai pesta buku neh boleh refer kat pamphlet bawah… chow!!

Tuesday, November 15, 2011

Demam Apam Polkadot..


Hidup neh mesti ikut peredaran zaman... harus ader anjakan paradigma..baru tak ketinggalan... ketinggalan le sangat! huhuhu.. sebenarnya kudut skng tengah giler masak.. bukan masak lauk pauk tp masak apam... kih kih kih. orang lain dah advance wat apam ladybugs angrybirds bee bee semua, kudut baru terkial2 timbang tepung wat apam polkadot.. nak siapkan 1 adunan rasa mcm bengkok tulang belakang. Adeh!!! Lagi sadis susu patut letak 150ml kudut bantai letak 250ml.. amboi..siap extra sendiri taruk lagi yer kudut.. macam master chef. Keputusan nyer mcm gambar kat atas neh....kira ok la sendiri masak anak2 yang makan... seb baik dorang suker sbb kudut letak filing coklat.. thanks to jentoi sbb support kudut 100%.. bawak kudut shopping barang2 nak buat apam polkadot neh. .. dan sbb tolong makan. hihihi
Ni tunggu lagi seminggu bila tulang belakang dah ok rasa dah straight balik, kudut nak try buat ladybugs pulak.. masalah nyer kudut ry cari nozel no.1~4 tarrak. semua kedai dah habis... aper kes? semua demam wat apam polkadot jugak ker? huhuhuh.. 

| Kudut's Loyal Readers |


Powered By: Blogger Widgetstop commentators widget for blogger
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...