| Jejak Si Pari-Pari |

Saturday, December 25, 2010

Merry Christmas 2010

Wa.. pejam celik pejam celik dah sampai Christmas 2010.. maksud nyer Cuma tinggal seminggu lagi nak menjelang tahun baru 2011.. cepat nyer masa berlalu.. sy percaya ramai blogger2 diluar saner yg beragama Christian dan sedang sibuk meraikan Christmas.. dengan pokok2 christmas yg penuh ngan decorations cam lampu… loceng.. tak lupa gak instance gift-giving.. waa.. mesti meriah kan? ha!!! stoking untuk santa jangan luper.. hehe.. sy pun tak arif pasal budaya mereka tp seronok lihat kemeriahan mereka meraikan nyer.. mcm gak kita sambut hari raya… Caroling, feasting, and gift-giving along with the prayers and wishes.. kalu kita menyambut hari raya dengan bertakbir dari rumah kerumah dorang pulak akan nyanyi lagu Christmas.. ala yg ‘we wish you a merry Christmas, we wish you a merry Christmas, we wish you a merry Christmas and a happy new year…’ dorang akan nyanyi dari pintu ke pintu.. dan tuan rumah akan kasih group yg menyanyi tu sweets , biscuits dan sebagainya… dan setahu sy jugak samer gak cam kita yg sambut hari raya aidiladha.. asyura semua… untuk Christmas neh dorang pun ada sambutan lain selain christmas iaitu Advent pada hari Ahad selepas November 26 and ends on January 6 with the feast of Epiphany…
Erm… kali ni pun sy merajinkan diri untuk surf secara rawak utk mencari cerita2 disebalik sambutan Christmas di seluruh dunia… seperti di Austria..kanak2 mereka masih berkesempatan utk menyambut perayaan Christmas atau juga dikenali sebagia Ol’ Saint Nick, tapi dorang jugak terpaksa berjaga2 kerana mereka percaya selain Santa (saint Nicholas) yg akan bagi hadiah dan toys kepada kanak2 yg berperangai baik pada 6 December… ada satu lagi kuasa jahat yang akan turun untuk mencari dan menghukum kanak2 yg nakal sehari sebelumnya iaitu pada 5 December yang dikenali sebagai Krampus. Kalu kat Japan pulak… KFC akan penuh sepanjang Christmas sbb ayam dijadikan makanan tradisi untuk sambutan Christmas… sampai terpaksa reserved ..hehehee… di Ukrainians pulak dorang akan sorok spider web ornament dalam pokok Christmas dan saper2 yg jumpa akan dianggap bernasib baik pada tahun tersebut… mcm2 kan? hehe..kalu korang nak baca mcm2 kesah pasal christmas neh dari pelbagai negara korang leh ke laman web NEATORAMA.



MERRY CHRISTMAS FROM KISAH KUDUT & JENTOI

3 comments:

sekamar rindu said...

salam..


tak lama lagi tahun 2011 menjelang..

selamat tahun baru..

** follow ur blog

**49

Heidi Shafiq said...

thn 2011 dh dtg.. oh tidak.. aku makin tua.. :(

:: Mikhaeyl & Rafaeyl :: said...

sekamar rindu.. tq sbb follow... selamat tahun baru utk awak jugak

heidi ..tambah tua tambah matang... mcm kelapa.. tambah kelebihan

| Kudut's Loyal Readers |


Powered By: Blogger Widgetstop commentators widget for blogger
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...